Érintésvédelem

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat

Az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének gyakoriságát a 22/2005. (XII.21.) FMM rendelettel módosított, a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjérôl szóló 14/2004. (IV.19.) FMM rendelet 2.§-a határozza meg. Az ellenőrző felülvizsgálatot az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint bővítés-átalakítását és javítás után a szerelés befejező műveleteként kell elvégezni szabványossági felülvizsgálattal. Időszakos ellenőrző vizsgálatot legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni:

Áram-védőkapcsolón havonta szerelői ellenőrzéssel.

Kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenkénti ellenőrzéssel.

Kommunális- és lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981(XII.27.) IpM rendelet alkalmazási körébe tartozó villamos berendezéseken 6 évenkénti szerelés ellenőrzéssel.

 Egyéb villamos berendezésekben 3 évenként szabványossági felülvizsgálattal.

A 22/2005 (XII.21) FMM rendelet „5/A.§ (1) szerint, a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés közvetett érintés elleni védelmének (érintésvédelem) ellenőrző felülvizsgálatáról és időszakos ellenőrző felülvizsgálatáról a munkáltató, a berendezés szerelői ellenőrzésének, illetve szabványossági felülvizsgálatának keretében gondoskodik.

Az erősáramú villamos berendezések helyszíni érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatáról az MSZ 2364, MSZ 172/1. számú szabvány, az MSZ HD 60364 számú szabványsorozat valamint a KLÉSZ előírásai szerint plombázott ÉRINTÉSVÉDELMI MINŐSÍTŐ IRAT készül.

A MINŐSÍTÉS fejezetben rövid összefoglalás történik a megrendelő részére, mely tartalmazza az erősáramú villamos berendezések érintésvédelmi állapotát, melyben javaslatot adunk a feltárt hiányosságok megszüntetésére, a következő érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat idejére.

A MINŐSÍTŐ ÍRAT külön fejezete foglalkozik a felülvizsgálat ideje alatt feltárt érintésvédelmi szabványossági hiányosságokkal, azok helyének pontos behatárolásával.

A minősítő irat MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV része tartalmazza a részletes mérési eredményeket, és azok kiértékelését.

Az érintésvédelem szabványossági felülvizsgálatán túlmenően vállalkozunk a gázcsatlakozások és gázkészülékek EPH (egyenlő potenciálra hozás) bekötésének felülvizsgálatára és jegyzőkönyv készítésre

EPH bekötés szükségessége

Villamos szempontból egy meghibásodás esetén, a csőhálózat máshonnan idegen feszültséget hozhat. Megfelelő EPH kialakításával a hiba miatt fellépő érintési feszültség emberi életre veszélytelen mértékűre korlátozható. A létesített EPH a gázszolgáltatás biztonsága szempontjából kiküszöböli a szikraképződést, mely gázszivárgás esetén annak berobbanását okozza, valamint a fémharisnyával védett áthidaló csöveket megvédi a villamos átégéstől.

EPH bekötés ellenőrzése és bizonylatolása

A felülvizsgálatot, ellenőrzést érintésvédelmi vizsgával rendelkező szakember végzi, és a felülvizsgálatról a gázszolgáltató társaságok által elfogadott jegyzőkönyvet készítünk.